Douche-award voor varkensbedrijf met schoonste douche

Douchen voordat je de varkensstal ingaat? Jazeker, het is op steeds meer varkensbedrijven het eerste wat je doet; zonder douchen kom je de stal niet in. Het is een van de maatregelen om ziektes buiten de staldeur te houden. De Producenten Organisatie Varkenshouderij lanceert de Douche award om het belang van strenge hygiëne nog meer onder de aandacht te brengen. Nomineer de beste douche hier.

Strenge hygiëne is een van de middelen om onder andere Afrikaanse varkenspest buiten de staldeuren te houden. De zeer besmettelijke ziekte is funest voor varkens en de afzet van varkensvlees.

Buitenlandse besmettingen
In Duitsland loopt het aantal AVP-besmettingen bij wilde zwijnen razendsnel op. Ook in Polen en Roemenië is de situatie niet onder controle. “Wij doen er alles aan om AVP buiten Nederland te houden. Een van de maatregelen die varkenshouders kunnen nemen is uitsluitend bezoekers in hun stallen toe te laten na douchen. Om dit te stimuleren lanceren wij de Douche award voor de varkenshouder met de meest comfortabele en schoonste douche”, zegt Linda Janssen, voorzitter POV.

AVP-preventiescan
De belangenbehartiger zet de Douche award samen met de AVP-scan in om het maximale te doen in de strijd tegen AVP. De online scan is een checklist hoe goed een varkensbedrijf is beschermd tegen de Afrikaanse Varkenspest. De scan geeft een beeld van de maatregelen die een varkensbedrijf neemt om het risico van overdracht van infectieziekten te minimaliseren. Ga hier naar de AVP-scan.

Wie nomineer jij?
De douche award is voor die varkenshouder die zijn douche tiptop in orde heeft en waarvan de douche lekker comfortabel is. Waar bijvoorbeeld altijd genoeg warm water is, vloerverwarming, schoon en ook voor de dames ondergoed. Nomineer deze varkenshouder dan voor de Douche award 2021 via dit aanmeldformulier! Nomineren kan tot 1 augustus 2021.