Varkenshouder kiest route krulstaart

Ede, 7 april 2023 - Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens mét een krulstaart. Die ambitie heeft de Nederlandse varkenshouderij uitgesproken. Met de slogan ‘Verdien die krul’ wordt het startsein gegeven voor een campagne om de sector voor te bereiden op het verantwoord houden van varkens met een krulstaart in 2030.

Een krul is hét teken van deskundigheid. Die verdien je niet zomaar. Langere staarten vraagt nog meer vakmanschap. Een goede voorbereiding en een stapsgewijze aanpak is daarbij essentieel. CoViVa, de Coalitie Vitale Varkenshouderij, heeft daarom drie mogelijke routes uitgewerkt:

  • Route 1: Groeiend aantal tomen met krulstaarten
  • Route 2: Stapsgewijs staarten langer laten
  • Route 3: Groeiend aantal gelten met krulstaarten

 

Routekaart krulstaart als keuzehulp

Alle varkenshouders ontvingen medio april de routekaarten per post. Ook erfbetreders zijn geïnformeerd. De routekaarten kunnen varkenshouders helpen om samen met de eigen adviseurs en personeel te bepalen hoe het succesvol houden van varkens met langere staarten stapsgewijs en verantwoord ingepast kan worden in de bedrijfsvoering.

 

Webinar op 24 april 2023, 20:00 uur tot 21:00 uur
Klik hier om aan te melden

Varkenshouders en erfbetreders die meer willen weten kunnen zich aanmelden voor een eerste Webinar op maandag 24 april 2023 vanaf 20:00 tot 21:00 uur. Komende jaar zal CoViVa elke drie maanden een krulstaart-Webinar organiseren om zo de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk en uit andere landen te delen. 


Wat doet CoViVa? 

Een krulstaart past bij de ambitie voor robuuste, gezonde varkens in een diervriendelijke varkenshouderij. CoViVa is de Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank, Topigs Norsvin, bedrijven aangesloten bij de COV, bedrijven aangesloten bij Nevedi en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken samen met jou aan de toekomst van de varkenshouderij in Nederland. Die toekomst begint vandaag. Laten we samen die krul verdienen!