𝗗𝗶𝗸𝗸𝗲 𝗽𝗹𝘂𝗶𝗺 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝗸𝗼𝗽𝗹𝗼𝗽𝗲𝗿𝘀

Tot voor kort was ik een gedreven zeugenhouder. Het was mijn passie om topresultaten te behalen. Ook wilde ik de buitenwereld laten zien en horen hoe belangrijk, interessant en gepassioneerd ons beroep is. Maar het was bij tijden ook zwaar. Weinig verdienen. Tegenslagen verwerken. Gesprekken met de bank die je nog even extra naar beneden duwen. Framing van organisaties als Wakker Dier waar we niet tegenop leken te kunnen boksen. Bovendien stond er steeds meer regelgeving voor de deur.
 

Op een gegeven moment hebben we een knop omgezet. We gingen op zoek naar een toekomst met meer zekerheid, meer vrije tijd en minder stress. Nu ben ik zzp'er voor verschillende bedrijven. Ik bepaal zelf hoeveel uur ik werk en wat ik wil doen. Daarnaast verhuren we onze stallen. We hebben een fijn inkomen en weten wat er bij wijze van spreken de komende tien jaar jaarlijks binnen blijft komen. Het geeft veel rust en vrijheid.

Nu ik onder andere werk als communicatiemedewerker bij de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa), merk ik hoe gedreven mensen op de achtergrond bezig zijn om toekomstzekerheid voor de varkenssector te behouden. Een gezamenlijk belang waarbij partijen over hun eigen schaduw moeten stappen.

Als ex-zeugenhouder wil ik even ingaan op de lancering van 'Maart de maand van de staart' van CoViVa. Ik moet eerlijk toegeven dat de verwachting om in 2030 allemaal varkens met lange staarten te moeten houden mij benauwde. Nu bekijk ik dit vanuit een andere positie. Bij alles heb je koplopers nodig en wij waren dat niet. Gelukkig zijn veel ondernemers dat wel. Ondernemers die de noodzaak beseffen en zich openstellen voor alle veranderingen die de toekomst brengt. Ik heb grote waardering voor deze ondernemers.

Elk decennium brengt veranderingen met zich mee. Ondernemers die bereid zijn mee te bewegen, zijn blijvers. Daarom vind ik dat iedereen die al enigszins meedenkt in het proces naar de krulstaart of al stapjes heeft gezet, een pluim verdient. Jullie zijn stuk voor stuk toppers die waardevolle ervaringen opdoen en over kunnen dragen op collega's. Een dikke pluim.

Hanneke van den Corput - Maas
Communicatiemedewerker CoViVa

Bron: Varkens.nl