COVIVA LANCEERT ‘MAART DE MAAND VAN DE STAART’

Ede, 26 feb 2024 - Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens mét een krulstaart. Die ambitie heeft de Nederlandse varkenshouderij uitgesproken. In de maand maart vraagt CoViVa, de Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij, daarom extra aandacht voor dit onderwerp. Maart is vanaf nu: de Maand van de Staart. Reken komende jaren in maart op activiteiten van coalitie-partners, kennisdeling in vakbladen, updates van recent onderzoek en uitwisseling van praktische tips door varkenshouders. Bovendien zetten erfbetreders deze maand varkenshouders die stappen zetten op het gebied van hun bedrijfsmanagement in relatie tot dit thema extra in het zonnetje.  

‘GefeliciStaart’ actie
In deze themamaand worden erfbetreders opgeroepen om onder het motto ‘Jij verdient ‘m!’  een ‘GefeliciStaart’ uit te reiken aan varkenshouders en hun personeel. Degenen die momenteel eerste stappen zetten naar verantwoord vitale varkens houden mét een krulstaart worden hiermee extra in het zonnetje gezet. ‘We willen hiermee aandacht vragen voor ondernemers die aan de gang durven gaan, juist ook als dat kleine stapjes zijn’, aldus Wyno Zwanenburg namens CoViVa. ‘Het bespreken van je wensen en doelen wat betreft staarten en bijtgedrag met je adviseurs en medewerkers is al zo’n eerste stap’, vult Anita Hoofs van Wageningen University & Research aan. ‘We zijn trots op onze Nederlandse varkenshouders dat ze de eerste stappen hebben gezet op het eigen bedrijf. Daarom verdienen zij een felicitatie.’

Routekaart krulstaart als keuzehulp
Alle varkenshouders ontvingen medio april vorig jaar routekaarten als keuzehulp op weg naar vitale varkens met een krulstaart. De routekaarten kunnen varkenshouders helpen om samen met de eigen adviseurs en personeel te bepalen hoe het succesvol houden van varkens met langere staarten stapsgewijs en verantwoord ingepast kan worden in de bedrijfsvoering. Klik hier voor de praktische routekaarten per bedrijfstype.

Webinar ervaringsverhalen
CoViVa organiseert regelmatig Webinars waarin varkenshouders en experts de laatste kennis en praktische ervaringen op het gebied van krulstaarten delen met varkenshouders en erfbetreders. In Maart de Maand van de Staart staat het webinar in het teken van ervaringsverhalen van varkenshouders. Tips en tricks van varkenshouders die daadwerkelijk stapjes zetten worden uitgewisseld. Aanmelden of terugkijken van voorgaande Webinars over thema’s zoals voeding, kostprijs, genetica of hokverrijking kan hier.

Wat is CoViVa? 
Met de slogan ‘Verdien samen die krul! Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart’ is CoViVa vorig jaar een langdurige campagne gestart om de sector voor te bereiden op het verantwoord houden van varkens met een krulstaart in 2030. CoViVa is de Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Nevedi, Topigs Norsvin en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken daarin samen aan de toekomst van de varkenshouderij in Nederland.